Menu

مشاوره خانواده

نوبت دهی و پذیرش

شماره های تماس جهت تعیین نوبت در مرکز مشاوره روان آوا، شعبات تهران

شعبه قلهک( شمال و شمال شرق تهران؛ قلهک- جنب مترو قلهک- مرکز مشاوره روزنه (رهیار)
02188253229-09360695153

شعبه گیشا ( غرب و شمال غرب تهران؛ گیشا- جلال آل احمد- مرکز مشاوره شیوا)

02188253229-09360695153

 

شعبه صادقیه (غرب تهران؛ ضلع شمالی ایستگاه مترو صادقیه- مرکز مشاوره فرحبخش)

02188253229-093606951530

تلفن مشاوره ای هوشمند9092301369

خدمات تخصصی ما

مشاوره ازدواج

مشاوره
پیش از ازدواج

مشاوره خانواده

درمان اختلالات روانی و رفتاری
مشاوره تحصیلی وکنکور
مشاوره شغلی

آموزش مهارت های زندگی

مشاوره کودک و نوجوان

بازی درمانی و افزایش خلاقیت در کودکان

خدمات ما در یک نگاه

مشاوره فردی و مشاوره گروهی
ارزیابی هوش
روانشناس کودک
ارزیابی شخصیت
برگزاری کارگاه های آموزشی ویژه عموم
برگزاری کارگاه های آموزشی ویژه متخصصین

آموزش والدین
همکاری با مدارس
همکاری با مهدکودک ها
انجام پروژه های تحقیقاتی

مقالات خانواده

چرا زن و شوهرها گاهی حرف هم را نمی فهمند؟

شناخت الگوهای ذهنی مقدمه ای بر داشتن رابطه زناشویی موثر است

مرکز مشاوره 0 2009 امتیاز مطلب: هیچ امتیازی موجود نیست

فردی که در یک خانواده متولد می شود معمولاً تمامی رفتارهایش از مشاهداتی که از والدین دارد شکل می گیرد. این مشاهدات به مرور تکرار می شوند و پس از مدتی فرد رفتاری را که انجام می دهد حتی اگر یک غذا خوردن ساده باشد بر اساس مشاهداتش و مانند والدینش خواهد شد.

می توان گفت یادگیری مشاهده ای به عنوان یک روش یادگیری در انسان اولین سنگ بنای شکل گیری الگوهای رفتاری است و در این میان بسیاری از این الگوها قطعاً خوب است و کارکرد مثبتی خواهد داشت ولی برخی از آنها می توانند اثرات مخرب داشته باشند.

برای تقویت اعتماد به نفس خود چه کار کنم؟

چه راه هایی برای تقویت اعتماد به نفس وجود دارد؟

مرکز مشاوره 0 47652 امتیاز مطلب: 5.0

چگونه اعتماد به نفس خود را تقویت کنیم؟

آیا شما ضعف اعتماد به نفس دارید؟

آیا نداشتن اعتماد به نفس در زندگی زیان هایی را به شما متحمل کرده است؟

فکر می کنید برای اینکه اعتماد به نفس خود را تقویت کنید از کجا باید شروع کنید و به چه مهارت هایی نیاز دارید؟

در این مقاله راهکارهای عملی برای تقویت اعتماد به نفس آورده شده است که انجام این تمرین ها به طرزی شگفت انگیز می تواند اعتماد به نفس شما را تقویت نماید.

پاورپوینت کارگاه ارتباطات بین فردی و انواع روابط

ارتباط چیست؟ مهمترین مهارت های ارتباط مؤثر کدامند؟

مرکز مشاوره 1 40927 امتیاز مطلب: 5.0

پاورپوینت گارگاه انواع روابط بین فردی و مدیریت آن

پاورپوینت رایگان کارگاه انواع روابط بین فردی و مدیریت آن

 

ارتباط چیست؟

اهمیت ارتباط چیست؟

انواع ارتباطات بین فردی

انواع سبک های ارتباطی

سبک منفعلانه

سبک پرخاشگرانه

سبک مقتدرانه

سبک جرأتمندانه

چگونه ارتباط مؤثری برقرار کنیم؟

موانع ارتباطی

مذاکره

اصول مذاکره مؤثر

انتقاد

باید و نباید های انتقاد

تعارض

مهارت های حل تعارضات بین فردی

 

راهکارهای مدیریت خشم والدین

والدین عصبانی

مرکز مشاوره 1 31488 امتیاز مطلب: 4.5

مهم نیست که چقدر از رفتار کودک خود عصبانی هستید، نباید با خشم پاسخ رفتار او را بدهید. ما رفتار کودک خود را مشاهده می‌کنیم، مثلا فرزند شما گاهی خواهر کوچک خود را کتک می‌زند و ما از این عمل او، نتیجه‌گیری می‌کنیم که فرزند ما یک جنایتکار خواهد شد. همین نتیجه‌گیری ساده و شاید بی اساس، موجب نتیجه‌گیری دیگری می‌شود. 

ناخن جویدن در کودکان

راهکارهایی برای کنترل ناخن جویدن در کودکی:

مرکز مشاوره 0 31900 امتیاز مطلب: 4.5

جویدن ناخن یا اونیکوفاژی یک رفتار مخرب موقتی و گاها طولانی مدت است که به همراه نشانه های اضطراب و نشانه هایی مانند کشیدن مو و آسیب زدن به پوست وبدن خود،ازسنین 2سال ویابالاتر شیوع پیدا میکند.

این رفتار اگر توسط والدین یامتخصصین اطفال درسنین پایین تر تحت درمان قرارنگیرد تبدیل به عادت رفتاری شده وتاسنین بزرگسالی هم ادامه ­پیدا میکند.

مدیریت طلاق

چطور بدون کمترین آسیب به فرزندان از هم جدا شویم ؟

مرکز مشاوره 0 22438 امتیاز مطلب: 3.8

متاسفانه پدیده طلاق روز به روز در حال افزایش است و علاوه بر آثار فردی که بر زوجین به جا می گذارد، دارای آثار و تبعات منفی بر سایر اعضای خانواده به ویژه فرزندان می باشد، برای کاهش تاثیر اثر طلاق بر سلامت روانی فرزندان توجه به یکسری نکات بسیار مهم است.

13 نکته برای برخورد با افراد منفی گرا

راهکارهایی برای تعامل با افراد منفی گرا

مرکز مشاوره 0 43692 امتیاز مطلب: 3.5

13 نکته برای برخورد با افراد منفی گرا

1- عذر خواهی کنید.

2-  صبر و تحمل داشته باشید.

3- چقدر مهم است که حق با من باشد؟

4- عکس العمل سریع نشان ندهید.

5- در خصوص مسائل ناراحت کننده با افراد منفی صحبت نکنید.

6- از دریچه چشم دیگری به مساله نگاه کنید.

7- از تجارب منفی، نیز می توان درس گرفت.

8- با افراد منفی کمترین تماس را داشته باشید.

9- مراقب خود باشید.

10- نتیجه احتمالی واکنش خود را پیش بینی کنید.

11- لیستی از اولویت های زندگی تان تهیه کنید.

12- محبت کنید.

13- بنویسید.

خشم و کنترل آن

مرکز مشاوره 1 29148 امتیاز مطلب: 4.6

خشم مانند سایر هیجانات یک فراورده­ ی روانی است که جسم انسان را نیز تحت تأثیر قرار می دهد، مثلاً موجب افزایش ضربان قلب، تغییر رنگ پوست، تغییر حالات بدنی، افزایش یا کاهش فشار خون و مشکلاتی دیگر که در هر فرد می تواند بروز متفاوتی داشته باشد.

اگر افراد به بروز و وجود خشم خود آگاهی نداشته باشند خشم در آنها همانند فنر جمع می شود و به جایی می رسد که به ناچار تخلیه می شود و ممکن است این خشم متوجه اطرافیان فرد یا متوجه خود فرد شود، خشم به درون موجب بروز افسردگی و اضطراب و خشم به بیرون موجب بروز رفتار پرخاشگرانه در افراد می گردد. خشم یکی از مواردی است که می تواند در روابط انسانی اختلال ایجاد نماید و روابط را به سمت تباهی ببرد بنابراین یادگیری درباره خشم و رفتارهای پرخاشگرانه بسیار ضروری است.

خشم در همسران و روابط زناشویی می تواند آسیب های جدی وارد نمایید نکته ای که باید در روابط زن و شوهر به آن توجه کرد این است که همسری که خشمگین است و ممکن است خشم خود را به صورت انفجاری تحلیه نماید این است که قطعاً در مقابل او همسری پرخاشگر وجود دارد که اعلب به چشم نمی آید زیرا خشم خود را به صورت منفعلانه بروز می دهد و به عنوان ماشه چکان برای بروز خشم همسر دیگر می تواند عمل نماید.

در این متن کوتاه و مختصر سعی شده است چند نکته کاربردی برای کنترل خشم گنجانده شود هر چند که یادگیری رفتارهای مؤثر کنترل خشم می بایست با کمک یک متخصص و مشاوره انجام شود.

برای یادگیری بیشتر در زمینه کنترل خشم پیشنهاد می شود مقاله مفصل و جامع تری که با عنوان مهارت کنترل خشم در سایت قرار دارد را مطالعه نمایید:

چطور با دیگران ارتباط مؤثر برقرار کنیم؟

مهارت های ارتباطی مؤثر

مرکز مشاوره 0 42882 امتیاز مطلب: 4.4

در واقع ما از طریق گوش دادن به احساسات و نیازهای دیگران خیلی چیزها به او می گوییم؛ وقتی با دقت و حوصله او را می شنویم دیگر او را یک تهدید نمی بینیم، گاهی وقتی از کسی کلمه «نه» و «نمی خواهم» را می شنویم حس می کنیم طرد شده ایم ولی اگر با نیاز ها و احساسات پشت این «نه» دیگران همدلی کنیم، دیگر دلخور نمی شویم بنابراین به گفته مهاتما گاندی: بیایید خودمان آن تغییری شویم که در دنیا جستجو می کنیم

شرایط روانی و جسمی فرد خیانت دیده

پس از تجربه خیانت چه اتفاقی برای فردی که مورد خیانت واقع شده است می افتد؟ و مهمترین تغییرات جسمانی و روانی در اینگونه افراد چیست؟

مرکز مشاوره 14 63196 امتیاز مطلب: 3.2

وضعیت روحی، روانی و جسمانی فرد خیانت دیده چگونه خواهد بود؟

تجربه شوک به واسطه خیانت در زندگی زناشویی در هر سطحی غیرقابل تصور و بسیار دردناک برای فرد خیانت دیده خواهد بود، در حقیقت استرسی که اینگونه افراد تجربه می کنند غیرقابل وصف و بسیار شدید است. به همین دلیل اینگونه افراد دچار اختلالاتی هم به لحاظ روانی و هم به لحاظ جسمانی می شوند. در حقیقت شدت تغییرات روحی و روانی به حدی است که روی جشم فرد هم تأثیر می گذارد و به عنوان مثال فرد دیگر اشتها ندارد و یا خواب مناسبی ندارد و ... و این باز مجدداً به روان فرد اثر می گذارد.

نشانه هایی که طلاق را پیش بینی می کند.

طلاق یکباره رخ نمی دهد بلکه فرایندی است که از مراحلی گذر می کند و در هر مرحله هم نشانه هایی دارد.

مرکز مشاوره 0 81456 امتیاز مطلب: 3.6

چه نشانه هایی طلاق را پیش بینی می کنند :

پروفسور جان گاتمن در زمینه مسائل زناشویی و خانواده درمانی پژوهش های بسیاری انجام داده است وی به همراه همسرش در این زمینه با زوجین بسیار مصاحبه انجام داده اند. گاتمن ها می گویند بر زندگی زناشویی همانند بسیاری از پدیده ها اصولی حاکم است که بر اساس آن می توان خوشبختی، شادی ، طلاق عاطفی و طلاق را پیش بینی نمود. در این مقاله کوتاه بخشی از نشانه هایی که می توانند پیش بینی کننده ی طلاق باشند ذکر شده اند؛ برای جلوگیری از طلاق باید برای رفع این نشانه ها از مرکز مشاوره و یک مشاور خانواده کمک گرفت زیرا برطرف کردن این مشکلات نیاز به مداخلاتی دارد که حتماً باید از سوی یک متخصص انجام گیرد.

زندگی مشترک پس از خیانت چگونه خواهد بود؟

آیا پس از اینکه فرد مورد خیانت زناشویی واقع شد می تواند به زندگی مشترک ادامه دهد؟

مرکز مشاوره 2 50980 امتیاز مطلب: 4.3

زندگی مشترک پس از وقوع خیانت

 

برای پاسخ به این سوال لازم است کل زندگی زناشویی خود را مورد ارزیابی قرار دهیم و به احساسی که همان لحظه دارید فکر نکنید اگر پایه ی اول رابطه را محکم بنا کرده باشید و تا به الان احساسات خوبی را در کنار هم تجربه کرده باشید احتمال ادامه رابطه خوشایند وجود دارد اما اگر همواره رابطه ی پرتنشی را تجربه کرده اید جای امیدواری برای ادامه وجود ندارد.

اما باید مراقب باشید هنگام بازنگری خاطرات با عینک بدبینی به آن ها نگاه نکنیـد و اتفاقـی که ایـن روزها بین تان افتاده موجب تحریف حسی که در کل زندگی به هم داشتید نشود.

اگر این سوال مدام ذهن تان را مشغول کرده که نکند تغییراتی که در همسرم به یکباره ایجاد شد موقتی باشد ؟ نکند مرا گول بزند که با او بمانم؟ پیشنهاد می کنیم عینک بدبینی را کنار بگذارید و به همسرتان فرصت دهید صداقت خود را به شما ثابت کند تا ببینید چند مرده حلاج است؟ اگر در را به رویش ببندید او چطور می تواند به زندگی شما قدم بگذارد و دوباره اعتماد شما را برانگیزاند.

در اینجا پنج شاخص وجود دارد که سرنخ هایی را در خصوص امکان اعتماد دوباره  به دست تان می دهد:

1) اگر اعتقاد زیربنایی اش در مورد زندگی زناشویی تعهد و اعتمادسازی است احتمال کمتری وجود دارد که دوباره به شما خیانت کند.

2) این که فرد چندمین بار است که خیانت می کند تا حدی می تواند میزان بازگشت او را به زندگی متعهدانه تعیین کند.

3) توانایی فرد در ایجاد ارتباطی صریح و به دور از پرده پوشی: آگاهی از نیازها و خواسته های خود و تونایی برخورد مسالمت آمیز و همدلانه  احتمال پایبندی به خانواده را بالا می برد.

4) توانایی گوش دادن و همدلی کردن: همسرانی که نمی توانند پا را از نیازهای خود فراتر گذاشته و به نیازها و خواسته های شما گوش دهند، بیشتر مستعد خیانت دوباره به شما هستند. آیا همسرتان می تواند: در خصوص ضربه ی عاطفی که به شما وارد کرده از شما دلجویی و شما را درک کند؟ اظهار تاسف کند؟  با وجود اختلاف عقیده، به شما گوش کند.

5) تمایل به قبول مسئولیت لازم در قبال رابطه نامشروع: تا زمانیکه همسرتان در مورد رابطه نامشروع به شکلی منصفانه قبول مسئولیت نکرده امید شما به داشتن رابطه ای متعهدانه پوشالی است.

بعنوان همسر خیانت دیده، اگر خواهان ادامه زندگی مشترک هستید، چه کارهایی باید انجام دهید؟

چگونه از خیانت زناشویی به عنوان فرصتی برای بازسازی رابطه ناسازگار زناشویی بهره بگیریم؟ در اینجا راهکارهایی برای همسر خیانت دیده ارائه شده تا بتواند با استفاده از آنها خود و رابطه زناشویی را مدیریت نماید

مرکز مشاوره 0 82579 امتیاز مطلب: 3.8

خیانت پدیده ای پیچیده و چند وجهی است و برطرف کردن اثرات خیانت نیاز به ماه ها و حتی سال ها زمان دارد، با وجود اینکه اثرات مخرب خیانت، بیرونی و قابل رویت نیستند اما می توان آن را یکی از شدیدترین استرسورهایی دانست که فرد خیانت دیده متحمل می شود و خیانت همسر حتی از مرگ همسر اثرات زیان بارتری می تواند داشته باشد و به طور کلی تجربه مورد خیانت واقع شدن تجربه ای سهمگین است که در آن دنیا برای فرد خیانت دیده تیر و تار می گردد و حتی می تواند برای ادامه زندگی فرد را به مخاطره بیندازد. بنابراین توصیه اکید می شود برای مقابله با این پدیده حتماً از یک مشاور مجرب در زمینه خانوادهف مشاوره زناشویی و مشاوره خیانت زناشویی بهره بگیرید. تا رفتارهای مقابله ای و دفاعی احتمالی در مقابل خیانت کنترل شوند.

خیانت زناشویی

چرا زوجین ممکن است خیانت کنند؟ ومهمترین واکنش های زنان و مردان پس از وقوع خیانت چیست؟ مهمترین تفاوت های واکنش زن ها و مردها نسبت به خیانت کدامند؟ (بخش اول)

مرکز مشاوره 1 53466 امتیاز مطلب: 3.8

در این مقاله که توسط گروه مشاورین مرکز مشاوره روان آوا تهیه شده است، سعی شده است واکنش زنان و مردان در خصوص خیانت همسرشان بررسی شود، در بخش دیگری از این مقاله به علل خیانت در زنان و مردان پرداخته شده است. لازم به یادآوری است برای درمان مشکل خیانت در زوجین، حتماً باید همسران از کمک تخصصی و مشاوره ای بهره مند شوند تا از اشتباهات احتمالی و واکنش های هیجانی پرهیز شود. در این خصوص مرکز مشاوره روان آوا با متخصصین مجرب در این خصوص آماده خدمت رسانی به مراجعین محترم می باشد. (بخش اول)

عشق چیست؟

عشق از دیدگاه هلن فیشر چیست؟ متن سخنرانی هلن فیشر درباره عشق و فرایند شکست عشقی و نتایج بررسی اثر عشق بر مغز چیست؟

مرکز مشاوره 0 55551 امتیاز مطلب: 3.9

در این مقاله سخنرانی خانم هلن فیشر در مورد عشق، فرآیند عاشق شدن و قدرت عشق مطرح شده است، خانم فیشر عشق را پدیده ای جهانشمول و بسیار قدرتمند می داند، و نتایج پژوهش خود را در خصوص تجربه عاشق شدن، شکست عشقی مطرح می کند. از منظر خانم فیشرعشق پدیده ای بسیار پیچیده است. در این سخنرانی وی نگاه ویژه ای به عشق کرده و شکست عشقی و طرد شدن عاشق از معشوق را مورد بررسی قرار داده است.

در این پژوهش وی نگاهی تاریخی و باستانی به عشق دارد و با لحن و ادبیات ویژه ای به عشق نگاه می کند، و آن را شیوه ای برای انتخاب جفت می داند و به این سؤال پاسخ می دهد که چرا انسان ها عاشق فرد خاصی می شوند، این سخنرانی ترکیبی از نظریات هلن فیشر، که سال ها درباره عشق و عاشق شدن کار کرده است و همچنین سؤالات و مشاهداتی که از آزمودنی ها داشته اند. و در این خصوص صحبت می کند که چرا واکنش افراد به شکست عشقی و شکست عاطفی تا این حد وحشتناک است. و تمام جنبه های زندگی فرد را تا مدتها در گیر می کند.

در جلسه خواستگاری چه سؤالاتی بپرسیم؟ 21 حوزه مهم که باید در جلسه آشنایی از آن مطلع شویم.

سؤالات متداول در جلسه خواستگاری کدامند؟

مرکز مشاوره 3 58904 امتیاز مطلب: 4.0
سؤالات متداول در جلسه خواستگاری کدامند؟

1) اطلاعات شخصی

2) خط مشی و اهداف ازدواج

3) اعتقادات و مسائل مذهبی

4) عمل به احکام و وظایف شرعی

5) استقلال فکری

6) ارتباط اجتماعی و فامیلی

7) شهر محل سکونت

8) اشتغال همسر(زن)

9) زود رنج بودن

10) بیماری های جسمی خاص و روحی و روانی

11) مسائل مالی و درآمد

12) تجملات و تشریفات

13) عصبانیت و خشونت

14) مصرف دخانیات

15) درآمد زن و نحوه خرج کردن آن

16) وسائل ارتباط جمعی و شبکه های اجتماعی

17) شروط ازدواج ومراسم عروسی

18) اعتقاد به مشاوره

19) بچه دار شدن

20) انتظارات

21)خصوصیات فردی

حال در این مقاله به بررسی این موارد بسیار مهم می پردازیم،  از آنجاکه جامعه مدرن امروز تغییراتی در سبک زندگی انسان ها به وجود آورده مشاهده می کنیم که برخی از آشنایی ها در خارج از چارچوب های سنتی و رسمی خانواده ها انجام می شود.
اما هنوز هم بسیاری از خانواده ها و افراد آشنایی و ازدواج را بر اساس سنت های خانوادگی و مراسم خواستگاری انجام می دهند.
با توجه به اهمیت جلسه خواستگاری و اهمیت شناختی که این جلسه به طرفین می دهد در این مقاله مهمترین مواردی که باید طرفین در طرح سؤالات خود مد نظر داشته باشند و همچنین مهمترین سؤالات دسته بندی شده اند.
در جلسه خواستگاری بهتر است چه سؤالاتی را مطرح کنیم که به شناخت بیشتری از طرف مقابل دست پیدا کنیم ؟
معمولا این سؤال اصلی ترین دغدغه ی مراجعان ما در مشاوره پیش از ازدواج است. در ذیل به مهمترین موضوعاتی که در مسیر زندگی اهمیت به آن ها بسیار مهم است اشاره می شود:

علل کاهش عشق و علاقه بین همسران

برخی از عللی که موجب کاهش عشق و علاقه بین همسران می شوند عبارتند از؛ اختلاف و مشاجره؛ کاهش ذخیره روانی؛ غیبت های مکرر و موضوعات حل نشده گذشته

مرکز مشاوره 3 59531 امتیاز مطلب: 3.6
علل فراوانی وجود دارند که موجب می شوند زوجین علاقه خود را نسبت به یکدیگر از دست بدهند. اما سرد شدن روابط زن و شوهر یک اقدام آنی و تصمیم آنی نیست. بلکه یک فرایندی است که در طول زمان رخ می دهد.
در اینجا چند مورد از مهمترین مواردی که می تواند سبب شوند همسران نسبت به یکدیگر سرد و بی تفاوت شوند به اختصار بیان شده است. عللی که موجب کاهش عشق و علاقه بین همسران می شوند و می تواند به مروز زمان زندگی زناشویی را به ورطه نابودی بکشاند.

زناشویی

بارزترین مشکلات زناشویی

مرکز مشاوره 4 48423 امتیاز مطلب: 3.6
این موارد از شایع ترین مشکلاتی است که معمولاً زوجین و یا یکی از آنها به دلیل آن به روانشناس یا مشاور مراجعه می کنند. در حقیقت بارزترین مواردی که در اختلافات زناشویی توسط زوجین اظهار شده اند در این لیست آورده شده اند. با بررسی این مشکلات می توان از بروز آنها در رابطه جلوگیری نمایید و یا در صورت وجود این مشکلات، برای رفع آنها از خدمات مشاوره زناشویی و مشاوره خانواده کمک بگیرید.

مشاوره پیش از ازدواج | Premarital Counselling

مهمترین نکاتی که باید در مشاوره ازدواج مد نظر داشته باشیم کدامند؟

مرکز مشاوره 0 45662 امتیاز مطلب: 3.8

برخی از مراجعینی که به ما مراجعه می کنند، به دنبال مشاوره برای ازدواج هستند. البته اهداف معمولاً بسیار گوناگون است و همه با هدف مشاوره صرف نمی آیند. زیرا برخی تصمیم خود را گرفته اند و گاهی می خواهند با قانع کردن مشاور برای انتخابشان تایید ی بگیرند. و یا اینکه خیال خود را راحت کنند که حتی مشاوره هم رفته اند.

اما برخی واقعاً هنوز هیچ تصمیمی نگرفته و می خواهند بهترین تصمیم را با کمک مشاور بگیرند. در این مقاله برخی عوامل را که معمولاً تأثیری مخرب در موفقیت آمیز بودن ازدواج دارند را بر شمرده و در باره هر یک توضیح کوتاهی داده ایم.

خودشیفتگی؛ نارسیست | Narcissism

زندگی با همسر خودشیفته، نشانه ها و علائم؛ آیا شما با فردی خود شیفته زندگی می کنید؟ چگونه به خودشیفتگی فرد مورد علاقه ام پی ببرم؟

مرکز مشاوره 4 81186 امتیاز مطلب: 3.0

ویژگی های افراد خود شیفته:

 

1.شما از خانواده و دوستان خود جدا شده اید (منظور جدایی عاطفی و ارتباطی است).

2. سعی می کند شما را در برابر دیگران بی ارزش نماید.

 3.قوانین درباره شما اعمال می شود، نه او.

 4.به نظر او شما به اندازه کافی خوب به نظر نمی رسید.

5.برای مخالفت با فرد نارسیست هزینه بسیاری می پردازید.

6.آنها بسیار رقابت طلب هستند.

7.آنها از سکوت استفاده می کنند.

8.خواسته هایتان با سکوت روبرو می شوند.


فهرست نشانه های اختلال شخصیت خود شیفته (نارسیست):

 1-در مورد خود صحبت می کند و انحصار گفتگو را در دست می گیرد.

 2-هرگز در مورد شما سؤالی نمی پرسد، و اگر هم بپرسد گوش نمی دهد.

3-دستاوردها و استعدادهایش را بزرگ جلوه می دهد؛ متکبرانه و با تظاهر رفتار می کند.

4-به دنبال ستایش و تمجید مداوم است.

5-احساسات شما را نا

RSS
12

مهارت تصمیم گیری

مهارت تصمیم گیری
مرکز مشاوره

مهارت تصمیم گیری

تصمیم گیری چیست؟

فهرست مطالب:

مراحل تصمیم گیری

 

1)تشخیص مشکل و تعیین موقعیت مستلزم تصمیم گیری

2)ارزیابی موقعیت و مدنظر قرار دادن اهداف

3)جستجوی گزینه ها

4)انتخاب بهترین گزینه برای عمل

5)عملی نمودن تصمیمات اتخاذ شده

6)ارزیابی نتایج


توصیه های معمول در فرایند تصمیم گیری

 

مدل های تصمیم گیری

1.تصمیمات اصلی و فرعی

2.تصمیمات زنجیره ای

3.تصمیمات درختی (شجره ای)

 

خلاصه فرایند تصمیم گیری در عمل

1)مشخص کنید که با چه مشکل یا موقعیتی برای تصمیم گیری روبرو هستید؛

2)اهدافی که می خواهید به انها برسید را تعیین کنید؛

3)معیارهای محقق شدن این اهداف را مشخص کنید، به عبارت دیگر تعیین کنید چه زمانی و بر چه اساسی رضایت شما از محقق شدن اهدافتان تأمین خواهد شد؟

4)بررسی کنید که به چه منابعی برای دستیابی به اهداف تان نیاز دارید؛

5)گزینه های موجود برای رسیدن به اهداف تان را لیست کنید؛

6)با توجه به پیامدهای مثبت و منفی احتمالی هر گزینه، بهترین گزینه برای عمل را انتخاب کنید؛

7)برای به عمل در اوردن گزینه انتخابی تان طرح ریزی کرده و اعمال تان را سازماندهی کنید؛

8)بررسی کنید که آیا با توجه به منابع حمایت کننده و همچنین موانع موجود برای عملی ساختن تصمیم تان، نیاز به تجدید نظر در انتخاب تان دارید یا خیر؛

9)طرح خود را اجرا نمایید؛

10)بررسی کنید که ایا معیارهای شما برای رسیدن به اهداف تان محقق شده است و یا اینکه آیا مشکل برطرف شده و رضایت شما تأمین گردیده، یا نیاز به تصمیم گیری مجدد دارید.



مهارت تصمیم گیری

 

زندگی مجموعه ای از تصمیمات مختلف است که در گستره ای از موقعیت ها و مشکلات بسیار ساده تا بسیار پیچیده اتخاذ می گردند. ما هر روز تصمیم های زیادی برای خود می گیریم که بعضی از این تصمیم ها ساده و کم اهمیت بوده و ممکن است تأثیر خیلی زیادی روی زندگی ما نداشته باشند مثل لباس پوشیدن یا غذا خوردن، ولی بعضی از آنها مهم هستند و می توانند اثر خیلی زیادی روی زندگی ما بگذارند مثل انتخاب شغل یا رشته تحصیلی و ... . تصمیم گیری یک امر مهم و اساسی در زندگی هر فرد است و موفقیت یا عدم موفقیت افراد ارتباط بسیار زیادی با تصمیم گیری های صحیح آنها دارد.

هر یک از ما ممکن است با این شرایط روبرو شده باشیم که نیاز به تصمیم گیری برای یک موقعیت حساس یا مهم داشته ایم. اگر پاسخ معمول شما به اغلب این شرایط، "نمی توانم تصمیم بگیرم " باشد، مهارت تصمیم گیری مؤثر می تواند به شما کمک کند تا با اعتماد به نفس بیشتر تصمیمات صحیح تری را اتخاذ کنید. رشد توانایی تصمیم گیری به افراد احساس آزادی بیشتری بخشیده و موجب کنترل بهتر آنان بر زندگی شان می گردد.

عامل کلیدی در اینکه "باعث رخ دادن رویدادها شویم" نه اینکه "تسلیم رخ دادن آنها باشیم"، تصمیم گیری ماهرانه ای است. منظور آن است که با مجهز بودن به مهارت تصمیم گیری و بکارگیری به جا و مناسب آن در زندگی می توانیم خودمان عامل اتفاق افتادن حوادث و وقایع پیرامون مان باشیم و به جای اینکه به شرایط اجازه دهیم تا سرنوشت ما را رقم بزند، خودمان تعیین کننده رویدادها و سرنوشت خویش باشیم.

 

تصمیم گیری چیست؟

 

تصمیم گیری فراین انتخاب یک شیوه عمل از میان اعمال متنوع است. این فرایند شامل استفاده از چیزهایی است که در دست دارید (یا می توانید به دست بیاورید) برای رسیدن به انچه که می خواهید. اگر شما تنها یک انتخاب ممکن در اختیار داشته باشید (یا یک راه حل بیشتر نداشته باشید) با فرایند تصمیم گیری روبرو نیستید. البته حتی اگر در چنین شرایطی با دو گزینه عملی کردن یا نکردن یک راه حل مواجه باشید و باید یکی از آنها را انتخاب کنید، در واقع در حال تصمیم گیری هستید. گر چه بسیاری از تصمیمات بر حسب عادت گرفته می شوند و عملاً فرد با مشکل انتخاب از میان گزینه های متعدد روبرو نیست، اما در هر حال هر موقعیتی که شامل سنجش دو یا چند گزینه برای عمل و انتخاب یکی از آنها باشد، نوعی تصمیم گیری به حساب می آید.

برخی افراد حتی قادر به برطرف کردن مسائل روزمره خود نیستند و وقتی در موقعیتی قرار می گیرند که مستلزم تصمیم گیری است، دچار پریشانی، دستپاچگی و ناراحتی می شوند. در مقابل این گروه، افراد دیگری نیز وجود دارند که نه تنها در این گونه موقعیت ها دچار اضطراب و سردرگمی نمی شوند، بلکه هر بار که در موقعیت تصمیم گیری قرار می گیرند، سعی می کنند تجربیات گذشته شان را به کمک گرفته و نقاط ضعف خود را بهبود بخشند. عمده ترین علت موفقیت این افراد آن است که هنگام مواجه با مشکل یا چالشی که باید برای آن تصمیم گیری کنند، از روشی منظم و مرحله به مرحله استفاده کرده و فنون مهارت تصمیم گیری را به خوبی بکار می بندند.

 

مراحل تصمیم گیری

 

صرفنظر از نوع تصمیمی که قرار است گرفته شود، همه تصمیم گیری ها از الگوی مشابهی پیروی می کنند. مراحل فرایند تصمیم گیری عبارت است از:

1)تشخیص مشکل و تعیین موقعیت مستلزم تصمیم گیری:

تصمیم گیری با این امر آغاز می شود که فرد یا گروهی تشخیص دهند که مشکلی وجود دراد که باید برای حل آن تصمیم گیری نمود. در این مواقع، نیاز به تغییر در یک موقعیت خاص احساس می گردد و فرد یا گروه باید برای بهبود بخشیدن به آن موقعیت، تمهیداتی فراهم کنند. وقتی مشکل به قدری پیچیده و بزرگ باشد که به راحتی نتوان ان را به صورت عینی تعریف کرد، باید آن را به چند مشکل کوچک تر تجزیه نمود و برای هر یک چاره ای اندیشید و در نهایت همه را در جهت حلمشکل اصلی هدایت کرد. البته در این مواقع باید اهمیت مشکلات فرعی را نیز در نظر گرفته و بر این اساس آنها را اولویت بندی و مورد رسیدگی قرار داد.

          در تعریف مشکلی که برایتان پیش آمده باید نقش خودتان و میزان مسئولیتی که در قبال تصمیم گیری برای آن دارید را مشخص کنید. در تصمیماتی که از حد توانایی و مسئولیت شما خارج است، بیش از اندازه وارد نشده و خود را به خاطر ایجاد مشکل و یا عدم توانایی حل آن سرزنش نکنید. از سوی دیگر از تصمیماتی که به شما مربوط بوده و در حیطه مسئولیت شما است شانه خالی نکرده و مسئولیت تصمیم گیری و عمل در آن موقعیت را صرفاً بر دوش دیگران قرار ندهید. به خاطر داشته باشید که برای تعریف دقیق مشکل و تعیین نقشی که در آن دارید می توانید از اطرافیان و افراد آگاه در آن زمینه کمک و مشورت بگیرید اما در نهایت خودتان باید فرایند تصمیم گیری را به انجام رسانده و مسئولیت آن را به عهده بگیرید.

 

2)ارزیابی موقعیت و مدنظر قرار دادن اهداف:

پس از اینکه تعیین کردید که مشکلی وجود دارد و باید برای حل آن تصمیم گیری نمایید، مشخص کنید که منظورتان از فرایند حل مشکل چیست و چه زمانی برای شما مسلم می گردد که مشکل حاضر حل شده و فرایند تصمیم گیری با موفقیت به انجام رسیده است. به عبارت دیگر به طور عینی برای خودتان تعریف کنید که معیارهای شما برای تصمیم گیری موفق و حل مشکل چیست و در چه صورت رضایت شما از این روند تأمین خواهد شد. بدین ترتیب شما برای خوداهدافی را در نظر گرفته و آنها را ملاک عمل خود قرار می دهید. مثلاً فردی که با تصمیم گیری برای انتخاب شغل روبرو است، ممکن است این اهداف را برای خود تعیین کند:

 

الف)رضایت شغلی و احساس راحتی در کاری که بدان مشغول است؛

ب)تناسب شغل با آموزشها و تخصص هایی که دریافت کرده است؛

ج)درآمد کافی و متناسب با هزینه های زندگی

 

در نهایت اگر تصمیم گیری برای اشتغال در یک شغل، نیازها و اهداف از پیش تعیین شده وی را پوشش داده باشد، فرایند تصمیم گیری او را به طور بهینه صورت گرفته و نیازی به تجدید نظر نخواهد داشت. اما اگر اهداف مذکور تا حد رضایت بخشی محقق نشده باشند، فرد باید فرایند تصمیم گیری را ازسرگرفته و یا اصلاحاتی در تصمیمی قبلی اش به عمل آورد. اهدافی که هرکس انتخاب می کند، متأثر از ارزشها و باورهای وی می باشد. بنابراین آگاه بودن از ارزشها و اولویت های فردی، خانوادگی و اجتماعی به شما کمک می کند تا بتوانید آنچه را که واقعاً می خواهید، روشن تر و بهتر درک کنید.

          پیش از تعیین اهداف، ضروری است که شرایط و موقعیت موجود را تحلیل کنید. وقتی تشخیص داده اید که بین آنچه که الان هست با آنچه که دوست دارید باشد، تفاوت وجود دارد، پس برای اینکه دریابیدکه چه چیز باعث به وجود آمدن این تفاوت شده است، باید موقعیت را به دقت بررسی کنید. سعی کنید علت حقیقی این تفاوت را جویا شوید، نه صرفاً نشانه های آن را. با بررسی دقیق شرایط می توانید روابط علت و معلولی موجود را شناسایی کرده و بهتر به تأثیر و تأثر کارهایتان پی ببرید. از سوی دیگر بررسی موقعیت و شرایط موجود به شما این امکان را می دهد که اهداف واقع بینانه تری را برای خود برگزیده و از گذاردن اهدافی که از حد توانایی، امکانات یا منابع شما خارج بوده و لذا ناکامی و عدم موفقیت شما را در پی خواهند داشت، اجتناب کنید.

3)جستجوی گزینه ها:

در این مرحله باید به دنبال راه حل ها و گزینه های موجود برای عمل باشید. سعی کنید تنها به موارد آشنا و مأنوس بسنده نکرده و انتخابهای متنوع فراوانی را مدنظر قرار دهید. در بیشتر موقعیت ها به علت محدود بودن زمان و امکانات، نمی توان تمام گزینه ها برای عمل را کشف کرد. تفکر خلاقانه، مطالعه و مشورت با افراد آگاه می تواند امکانات بیشتری را در این زمینه در اختیارتان گذارده و در شناسایی گزینه های موجود به شما کمک کند. به هر حال سعی کنید بنا بر اهمیت و نوع تصمیمی که پیش رو دارید، برای پیدا کردن راه حل ها و انتخاب های متنوع زمان و تلاش متناسبی صرف کنید. اگر در حال گرفتن تصمیم بسیار مهمی هستید که ممکن است مسیر زندگی تان را تعیین کند، از این مرحله به آسانی نگذرید و همه امکانات را در نظر بگیرید. هیچ گزینه ای را به این دلیل که از امکانپذیر بودن آن مطمئن نیستید، کنار نگذارید و همچنین از گزینه هایی که به نظرتان بی اهمیت هستند، نیز غافل نشوید چرا که ممکن است همان گزینه بهترین راه حل باشد. همه گزینه های موجود را یادداشت کرده و برای انتخاب بهترین آنها وارد مرحله بعد شوید.

4)انتخاب بهترین گزینه برای عمل:

یکی از عناصر کلیدی فرایند تصمیم گیری آن است که از قبل بیندیشید که "اگر این کار را انجام دهم چه چیزهایی ممکن است اتفاق بیفتد". به عبارت دیگر پیامدهای مثبت و منفی هر یک از گزینه هایی که در مر حله قبل یادداشت کرده اید، را بررسی کنید. جمع اوری اطلاعات می تواند شما را در این پیش بینی یاری نماید. اگر مطمئن نیستید که پیامد یک انتخاب مثبت یا منفی است، این سوالات را از خود بپرسید:

 

*آیا برخلاف تعلیمات مذهبی است؟

*آیا بر خلاف قوانین خانه، مدرسه یا جامعه است؟

*آیا به سلامتی من یا دیگران صدمه می زند؟

*آیا برای من یا دیگران مشکل یا دردسر بوجود می آورد؟

*آیا باعث نگرانی و ناراحتی خانواده ام می شود؟

*آیا اگر کسی این کار را با من انجام دهد، ناراحتمی شوم؟

*آیا به حل مشکل خواهد انجامید و اهداف مرا محقق خواهد ساخت؟

 

          پیامدهای تصمیم گیری، همیشه به طور کامل و 100% مثبت و مطابق میل فرد تصمیم گیرنده نیست. همواره باید در کنار پیامدهای خوب، برخی پیامدهای بد را نیز پذیرفت. اما یک تصمیم گیری موفق به معنای انتخاب راه حلی است کهپیامد خوب آن به برخی پیامدهای بد توأم با آن بیارزد. تفکر و عمل با دقت به شما کمک خواهد کرد تا پیش بینی های بهتری از پیامدهای تصمیم تان داشته باشید.

          در بررسی گزینه ها باید منابع حمایت کننده و بازدارنده موجود برای هر انتخاب را مد نظر قرار دهید و گزینه ای را انتخاب کنید که بتوانید آن را به عمل در آورید. دقت کنید که چه منابعی برای به عمل در آوردن هر یک از گزینه ها نیاز دارید؛ چه میزان زمان، هزینه، نیرو، مهارت، دانش و سایر منابع مورد نیاز است؛ از چه موانعی باید بگذرید؛ کدام گزینهبیشتر با اهداف و ارزش های شما و اهدافی که تعیین کرده اید، هماهنگ است.

          ممکن است بعد از بررسی دقیق گزینه ها به این نکته دست یابید که هیچ یک از آنها نمی توانند راه حل مناسبی برای مشکل شما باشند. در صورتی که بهترین انتخاب وجود نداشته باشد و هیچ یک از گزینه ها رضایت بخش به نظر نرسند، شما می توانید با ترکیب برخی از ایده ها و امکانات، گزینه های جدیدی را خلق کنید. در هر صورت شما می توانید برای جستجوی اطلاعات بیشتر و دقیق تر، عمل خود را کمی به تعویق بیاندازید اما هرگز نباید به این دلیل که پاسخ کاملی برای موقعیت نیافته اید، کل فرایند تصمیم گیری را به تأخیر انداخته یا نادیده بگیرید.

          به منظور مسلط شدن بر مهارت تصمیم گیری، تمرین کنید تا زمانی که تصمیم شما قابل لغو یا برگشت است، سریع تصمیم گیری کنید. اما این نکته را نیز فراموش نکنید کهزمانی که تصمیمات مهم و غیر قابل بازگشتی را پیش روی دارید، هرگز عجله نکرده و به خودتان فرصت دهید تا تمام گزینه ها و پیامدهای موجود را دقیقاً بررسی کرده و به آنها احاطه کامل پیدا کنید.

5)عملی نمودن تصمیمات اتخاذ شده:

تصمیم گیری با انتخاب بهترین گزینه تمام نمی شود، بلکه باید این انتخاب را اجرا کنید. معمولاً اغلب افراد به تصمیمات خود عمل می کنند، هر چند گاهی اوقات در تصمیماتی که مستلزم کار گروهی می باشند، وقفه یا کم کاری صورت می گیرد. در این گونه تصمیمات برای اینکه انگیزه گروه برای به اجرا در آوردن تصمیم اتخاذ شده افزایش یابد، بهتر است همه اعضای آن در فرایند تصمیم گیری به طور یکسان مشارکت داشته و اعمال نظر کنند. بیشتر تصمیمات به تنهایی نمی توانند مشکل اصلی را حل کنند اما شما را در موقعیتی قرار می دهند که بتوانید با گرفتن تصمیمات اضافی در راه حل مشکل تان گام بردارید و به اهداف تان نزدیکتر شوید.

          بعد از اینکه تصمیمی را گرفتید، باید تمام مسئولیت ها و پیامدهای آن را بپذیرید و تا زمانی که تغییرات و بهبودهای پیش بینی شده رخ دهند، بر سر تصمیم خود ایستادگی کنید. در این راه توانایی و اراده خود را تقویت نموده و اجازه ندهید مشکلاتی که بر سر راهتان قرار می گیرند، شما را از مسیر و هدف اصلی تان منحرف سازند. از این نترسید که تصمیمی بگیرید و پس از مدتی مجبور شوید در آن تجدید نظر کنید. این بخش طبیعی از فرایند تصمیم گیری است. چون اغلب تصمیمات در زمانی گرفته می شوند که هنوز اطلاعات کافی در دست نبوده و یا همه منابع لازم برای عملی نمودن تصمیم در اختیار فرد تصمیم گیرنده نیست. بنابراین طبیعی است که برخی تصمیم گیری ها به طور موقت صورت پذیرفته و پس از مهیا شدن شرایط تصمیم گیری بهتر، در تصمیم اولیهتجدید نظر یا اصلاحاتی صورت بگیرد. توجه کنید که شمابهترین کار ممکن را با آنچه که در دست داشته اید، به انجام رسانده اید و از خودتان انتظار بیش از حد نداشته باشید.

6)ارزیابی نتایج:

پس از به اجرا در آوردن یک تصمیم، باید نتایج و پیامدهای آن مورد ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود آیا اثربخش بوده است یا خیر. حتی تصمیمات عادی و روزمره نیز باید به صورت دوره ای ارزیابی شوند تا ببینیم آیا هنوز برای موقعیت فعلی مناسب هستند یا اینکه باید مورد تجدید نظر واقع شوند. در صورتی که ارزیابی نتایج حاکی از آن باشد که مشکل تا حد قابل قبولی برطرف شده و اهداف اولیه محقق شده اند، فرایندتصمیم گیری در این موقعیت خاص به پایان می رسد و در غیر اینصورت باید به اولویت بعدی گزینه هایی که انتخاب کرده بودید بازگردید و آن را به آزمایش بگذارید. اگر باز هم نتیجه بخش نبود، این امکان وجود دارد که در مراحل قبلی مثل تعریف مشکل و ... اشکالی وجود داشته است. در این مواقع باید فرایند تصمیم گیری را از سر گرفته و بار دیگر مراحل را با دقت و تأمل بیشتری تکرار کنید. اگر باز هم نتوانستید از عهده حل مشکل تان بر آیید می توانید با روانشناس، مشاور یا سایر افراد متخصص در این زمینه مشورت کرده و از آنها یاری بخواهید. اما به خاطر داشته باشید که این افراد تنها می توانند در تعریف مشکل و معرفی گزینه های بیشتر برای عمل به شما کمک کنند و در نهایت خود شما هستید که باید تصمیم بگیرید و این تصمیم را به اجرا در آورید. تمرین این مهارت در حضور افراد متخصص به شما کمک می کند تا بتوانید بر آن مسلط شده و ان را با سایر موقعیت های زندگی تان تعمیم دهید.

 

توصیه های معمول در فرایند تصمیم گیری

برخی افراد با روش "تکلیف مدار" تصمیم گیری می کنند. این افراد ترجیح می دهند یک هدف و محدوده زمانی آن را مشخص کرده و با جمع اوری حقایق و ارزیابی اطلاعات موجود دست به انتخاب بزنند. گروه دیگری از افراد فرایند تصمیم گیری را صرفاً یک فعالیت اجتماعی دانسته و به عنوان کاری که باید با تأمل و دقت انجام گیرد، به آن نمی نگرند. اما افرادی در فرایند تصمیم گیری موفق هستند که هم به روابط اجتماعی و هم به خود تکلیف توجه می کنند. مهارت تصمیم گیری در افراد می تواند با مطالعه و تمرین بهبود یابد. هر کسی در هر سنی و با هر وضعیت تحصیلی می تواند بیاموزد که چگونه مهارته های تصمیم گیری خود را بهبود ببخشد. تصمیم گیری چیزی نیست که از روی عادت انجام پذیرد، بلکه نیازمند افکار هوشمندانه و دقیق و توانایی پیش بینی پیامدها است.

 

برای بهبود مهارتهای تصمیم گیری باید:

*خود و توانایی هایتان را بشناسید؛

*از ارزشهای خود و خانواده تان آگاه باشید؛

*حقایق را مدنظر داشته باشید نه آرزوها و امیالشخصی خودتان را؛

*اطلاعات تان را به دقت مرور کرده و انها را به صورت عینی ارزیابی کنید؛

*نسبت به پاسخهای شخصی افرادی که از تصمیم شما متأثر می شوند، حساس باشید. چون شخصیت ها متفاوتند و شما باید از نوع و میزان تأثیر پیامدهای تصمیم تان روی دیگران آگاه باشید؛

*در تصمیم گیری روی مشکلات، بی طرف باشید و به موقعیت با پیش داوری و سوگیری نگاه نکنید؛

*هنگام تصمیم گیری مراقب باشید که گزینه هایی را انتخاب نکنید که منجر به ایجاد تنعارضات شخصی یا بین فردی شوند، چون اینگونه تصمیمات به سختی به نتیجه خواهند رسید؛

*در مواقعی که ناراحت، خسته و یا تحت فشار هستید، تصمیم گیری نکنید؛

*از بهانه آوردن های نابجا بپرهیزید؛

*تمرکزتان را بر حل مشکل قرار دهید نه بر احساسات خودتان؛ در عین حال از هیجانات و احساس راحتی خود با راه حل انتخابی تان غافل نشوید.

 

همچنین از اقدامات و اشتباهات ذیل که اغلب تصمیم گیرندگان ناوارد مرتکب می شوند، اجتناب کنید:

-انتخاب نکردن گزینه هایی به خاطر اینکه معلوم نیست امکانپذیر باشند؛

-انتخاب گزینه ای که پیامدهای احتمالی آن ناشناخته است؛

-کم و یا بیشتر از حد واقعی تخمین زدن اهمیت برخی اطلاعات خاص؛

-جمع آوری اطلاعاتی که قابل استفاده نبوده و یا ضرورتی ندارند؛

-انتخاب تکانشی و سریع یک گزینه بدون در نظر گرفتن پیامدهای آن؛

-غفلت از تصمیم گیری، با این توجیه که همه چیز با اطمینان قابل پیش بینی نیست.

 

مدل های تصمیم گیری

تصمیم گیری یک فرایند پویا است، زیرا اغلب تصمیمات وابستگی و رابطه متقابل با یکدیگر دارند. تصمیماتی که در زمان گذشته اتخاذ شده اند روی تصمیمات بعدی اثر گذارده و یا از آنها تأثیر می پذیرند. بین تصمیمات مختلف، سه مدل ارتباطی ذیل برقرار است:

 

*تصمیمات اصلی و فرعی:

که شامل یک تصمیم عمده و کلیدی است که تأثیر معناداری روی یک موقعیت و یا حتی کل زندگی دارند؛ مثل تصمیم گیری برای ازدواج و یا تحصیل در یک رشته خاص و ... . همچنین چندین تصمیم فرعی و پیرامونی نیز وجود دارند که با تصمیم اصلی در ارتباطند.

          این تصمیمات فرعی تعیین می کنند که تصمیم مرکزی با چه کیفیتی انجام شود و نتایج آن تا چه میزان رضایتبخش بوده است. مثلاً اگر تصمیم محوری خرید یک خانه باشد، تصمیمات فرعی زیادی در این راستا باید گرفته شوند از قبیل: محل، نوع خانه، روشهای تهیه پول، زمان و چگونگی اسباب کشی، چاره اندیشی برای تغییر مسیر محل کار یا مدرسه فرزندان، نزدیکی خانه به تسهیلات مورد نیاز و چگونگی تهیه آنها و بسیاری موارد دیگر. هر تصمیم فرعی نیز ممکن است به تصمیمات فرعی تری نیاز داشته باشد. مثلاً چنانچه این تقل مکان نیازمند آن باشد که خانواده برای تهیه پول وام بگیرند، باید به فکر چگونگی و شرایط دریافت وام، نحوه و میزان توانایی پرداخت آن، محلی که می توانند از آنجا تقاضای وام کنند و ... نیز باشند.

 

*تصمیمات زنجیره ای:

نوع دیگری از ارتباط میان تصمیمات مختلف است. برخی تصمیمات را می توان به عنوان یک واکنش زنجیره ای به حساب آورد یعنی یک تصمیم از تصمیم قبلی تأثیر می گیرد و در مقابل بر تصمیم بعدی تأثیر می گذارد.

مثلاً شما تصمیم گرفته اید که مبلمان جدیدی برای منزل تان بخرید، این تصمیم موجب می شود تا شما تصمیم بگیرید که با مبلمان قبلی تان چکار کنید. به عبارت دیگر در این گونه تصمیم ها "یک چیز منجر به چیز دیگری می شود" و فرایند تصمیم گیری یک ماهیت تداومی دارد. تصمیمات زنجیره ای هم می توانند خودشان ایجاد گردند و هم ممکن است به عنوان بخشی از یک مجموعه تصمیم اصلی و فرعی باشند.

 

*تصمیمات درختی (شجره ای):

مجموعه ای از تصمیماتهستند که به یک درخت با دو (یا بیشتر) شاخه مجزا شباهت دارند. بعضی تصمیمات می توانند چندین شق جداگانه داشته باشند که مانند شاخه های یک درخت از آن منشعب می شوند. مثلاً اگر انتخاب اصلی برای تصمیم گیری اولیه A باشد، مجموعه ای از گزینه ها برای تصمیم گیری و عمل مورد نیاز خواهد بود و اگر انتخاب اصلی B باشد، مجموعه ای متفاوت از گزینه های قبلی باید در نظر گرفته شوند. به عنوان مثال ممکن است تنه درخت تصمیم گیری برای فردی، رفتن به دانشگاه باشد. یک شاخه این درخت ممکن است دانشگاه های دولتی و شاخه دیگر آن دانشگاه های آزاد باشندکه برای هر کدام باید تصمیمات و گزینه های جداگانه ای در نظر گرفته شود.

          بسیاری از افراد از گرفتن اینگونه تصمیمات می ترسند زیرا فکر می کنند تنها یک انتخاب درست وجود دارد  و این باعث می شود تا از پیامدهای احتمالی تصمیمی غلط شان بترسند. اما همهتصمیمات در جای خود می توانند مفید و کارساز باشند، گر چه منافع آنها ممکن است متفاوت از یکدیگر باشند. به عنوان مثال انتخاب دانشگاه دولتی می تواند از هزینه های مربوط به تحصیل فرد بکاهد، اما ممکن است به علت دوری راه نیازمند هزینه های بیشتری برای رفت و آمد باشد. در عین حال انتخاب دانشگاه آزاد که نزدیک به محل زندگی فرد بوده و هزینه های زیادی برای رفت و آمد نیاز ندارد، با هزینه های سنگین برای تحصیل توأم خواهد بود. در هر صورت انتخاب هر یک از گزینه ها ممکن است پیامدهی مثبت و منفی بدنبال داشته باشد و پیامدهای هر یک می توانند فرصتی برای رشد و یادگیری فراهم کنند.

 

*همواره به خاطر داشته باشید که تصمیم های اندکی وجود دارند که قطعی و بازگشت پذیر باشند. با کسب مهارت، تمرین و تفکر مثبت می توانید هم تصمیمات نادرست گذشته تان را اصلاح کرده و هم در فرایند تصمیم گیری برای آینده تان موفق باشید.

 

خلاصه فرایند تصمیم گیری در عمل

1)مشخص کنید که با چه مشکل یا موقعیتی برای تصمیم گیری روبرو هستید؛

2)اهدافی که می خواهید به انها برسید را تعیین کنید؛

3)معیارهای محقق شدن این اهداف را مشخص کنید، به عبارت دیگر تعیین کنید چه زمانی و بر چه اساسی رضایت شما از محقق شدن اهدافتان تأمین خواهد شد؟

4)بررسی کنید که به چه منابعی برای دستیابی به اهداف تان نیاز دارید؛

5)گزینه های موجود برای رسیدن به اهداف تان را لیست کنید؛

6)با توجه به پیامدهای مثبت و منفی احتمالی هر گزینه، بهترین گزینه برای عمل را انتخاب کنید؛

7)برای به عمل در اوردن گزینه انتخابی تان طرح ریزی کرده و اعمال تان را سازماندهی کنید؛

8)بررسی کنید که آیا با توجه به منابع حمایت کننده و همچنین موانع موجود برای عملی ساختن تصمیم تان، نیاز به تجدید نظر در انتخاب تان دارید یا خیر؛

9)طرح خود را اجرا نمایید؛

10)بررسی کنید که ایا معیارهای شما برای رسیدن به اهداف تان محقق شده است و یا اینکه آیا مشکل برطرف شده و رضایت شما تأمین گردیده، یا نیاز به تصمیم گیری مجدد دارید.

 


چاپ
81380 به این مطلب امتیاز دهید:
3.1

4 نظرات مطلب "مهارت تصمیم گیری"

laila

باتشکرازمطالب شما

مطالب شما خیلی عالی و پرمحتواهستند


مرکز مشاوره

ممنون دوست گرامی


saeed

سلام من قدرت تصمیم گیریم خیلی پایینه من محصل هستم و نمیدونم که باید در کنار تحصیلم هم کار کنم یانه نمی تونم تصمیم بگیرم من بهترین شغل واسه خودم را کسب درامد از اینترنت میدونم ولی نمیدونم ایا این شغل به درد من می خوره ایا من می تونم انجامش بدم یا چه جور از اینترنت کسب درامد کنم من نمیدونم چه جوری باید کسب درامد کنم خواهش میکنم کمکم کنید که باید چه جوری کسب درامد کنم خواهش میکنم کمکم کنید.

باتشکر

***************************************

جواب

دوست گرامی با سلام

بهتره برای اینکه در هر کاری موفق باشی ابتدا ایده و طرح خلاقانه داشته باشی و آن را بنویسی و در موردش مطالعه کنی و نقاط ضعفش رو کامل کنی و ....

بعد برای اون طرح باید یک برنامه گام به گام تهیه کنید.

موفق باشید


صادق

خیلی ممنون

معلومات عالی

آیا میتونم این معلومات رو به دوستانم به اشتراک بگذارم توی وبلاکم اقا

*******************************************************************************************************

سلام

دوست گرامی

حتماً این کار را انجام بدین اما برای اینکه تعامل دوجانبه داشته باشیم. سایت ما رو با گذاشتن تبلیغات و یا حمایت در شبکه های اجتماعی یاری دهید.

این لینک هم خیلی میتونه برای شما مفید باشه:

http://www.ravanava.com/تفکر-انتقادی-critical-thinking

لطفا برای ارسال نظر وارد سایت شوید یا ثبت نام نمایید

x

مشاوره تحصیلی

soap2day