فوبی اجتماعی
فوبی اجتماعی چیست؟
فوبی اجتماعی
فوبی اجتماعی یا social phobia ترس از یک یا چند موقعیت اجتماعی است. موقعیت های ترس آور رایج همانند: صحبت در جمع، ملاقات با افراد جدید، حضور در مهمانی ها، حضور در اولین قرار آشنایی، خوردن و آشامیدن در حضور دیگران، استفاده از توالت عمومی، صحبت با مراجع قدرت و مخالفت با دیگران می باشد.
افرادی که فوبی اجتماعی دارند از اینکه طوری عمل کنند که دیگران فکرهای بدی درباره آن ها کنند، می ترسند. آن ها اغلب از اینکه دیگران برخی از نشانه های اضطرابشان را بفهمند، نگرانند. نشانه هایی از قبیل سرخ شدن در اثر خجالت، لرزش به دلیل اضطراب و یا عرق کردن.
افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی معمولا از موقعیت های که آن ها را مضطرب می کنند، فاصله می گیرند و هنگامی که نتوانند اجتناب کنند احساس نگرانی، اضطراب و دستپاچگی شدید می کنند. بعضی اوقات ممکن است به انها حمله هراس دست بدهد. در واقع فوبی اجتماعی شکل شدید و ناتوان کننده ای از خجالتی بودن است و مشکلاتی را در زندگی ایجاد می نماید. در برخی موارد مشکلات خفیف هستند مانند بیان آزادانه نظرات در کلاس، اما در برخی موارد مشکلات می توانند خیلی جدی باشند. اغلب مبتلایان به فوبی اجتماعی شدید دوستنان اندکی دارند، احساس تنهایی می کنند و برای رسیدن به اهداف تحصیلی و شغلی دچار مشکل می شوند.
درمان فوبی اجتماعی
درمان با بررسی علل و عواملی مانند تجارب قبلی، افکار منفی و کمبود مهارت های اجتماعی آغاز می شود. یکی از رویکردهای درمانی مهم و مؤثر درمان با شیوه شناختی- رفتاری است. برای درمان معمولاً 20 جلسه کفایت می کند. اما افرادی که فقط در یک موقعیت اجتماعی دچار ترس می شوند ممکن است به جلسات کمتری نیاز داشته باشند و افراد دارای نشانه های شدیدتر به جلسات بیشتری نیاز خواهند داشت.
مرکز مشاوره روان آوا